Boğa Dönemi İçin Sepet Yapmak Neden Daha Mantıklıdır?
Evet, piyasada hepimizin bir veya birden fazla favorisi olan coin var. Maalesef ki bazılarımız tek coine all in yatırım yaparak, “20x gitse şöyle olur, 10x gitse böyle olur.” şeklinde hayaller kurarak, sahibinden benzeri sitelerde araba bakınıyoruz. Hayal kurarken iyimserlik her ne kada rgerekli bir özellik olsa da, bu işlemi pratiğe dökerken karşımıza birçok sorun çıkacak.
Gelin neden sepet yapmanın daha mantıklı bir seçenek olduğunu inceleyelim.
Narrative Nedir?
Kripto piyasasında son dönemde herkesin dilinde “Narrative” ve “Hype” kelimeleri dolanıyor. Piyasalar, yatırımcılarla konuşur. Narrative ise piyasanın o an yatırımcılara fısıldadığı şeylerdir. Son dönemde Solana ve Base’deki memecoin çılgınlığı, Bitcoin ve Ethereum ETF’leri, RWA, Gaming ve Yapay Zeka konuları gibi.
Yükseliş Dinamiği
Bu narrativeler hiçbir piyasa için yeni değil. Örneğin, 25 sene önceki “Dotcom” krizindeki narrative, internet ile ilgili olan her şirket hissesinin yükselmesiyle ilgiliydi. 2020–2021 yıllarında ise DeFi, NFT ve Metaverse konularının revaçta olduğu bir dönem geçirmiştik. Dikkat ederseniz, çoğunlukla aynı dönem içerisinde bile konuşulsalar, geniş çaplı bir yükseliş genelde aynı anda iki farklı narrativede olmuyor. Sırayla geliyor.
Örneğin, 2020–2021 yıllarını kapsayan dönemde önce DeFi, ardına NFT, sonrasında ise Metaverse gelmişti.
All-In Hevesi
Tek bir varlığa all in yatırım yapmanın arkasındaki motivasyonu tabi ki de tahmin edebiliyoruz. “Madem hepsi yükselecek, sadece en potansiyellisini alayım ve 50x’e kadar bekleyeyim.” Hatta yüksek takipçili hesapların “All in şu coine girdim, bu kadar kazandım.” gibi tweetleri insanı daha da gaza getiriyor olabilir. Kripto piyasasını bir casino olarak düşünürsek, bu tarz tweetler yan tarafınızdaki boş makineden gelen kazanç sesi ile aynı işlevi görür. Sizin oyuna devam etmenizi sağlamaya yarayan bir illüzyondur. Oysa ki gerçek bir kumarbaz, tıpkı Kenny Rogers’ın şarkısında söylediği gibi, oynamayı ne zaman bırakacağını bilmelidir.
Neden Sepet Yapmalıyız?
Şimdi gelelim sepet mevzusuna. Küçük yatırımcılar, kripto twitterdaki fenomenlerin sepetlerine ve hedeflerine baktıkları zaman, çoğunlukla en yüksek hedef verilen coine “All in” girme hevesindeler. Bunun büyük bir yanlış olduğunu kendileri de bilseler de olmuyor.
Üst kısımda bahsettiğimiz gibi, yükselişler bir anda başlayıp sürekli ve sürekli yükselmiyor. Her şey sırası geldiği dönemde gidiyor. Bu yükselişler, çoğunlukla bilinçsiz şekilde ve küçük yatırımcı tarafından değil, projenin kendi ya da arkasındaki VC’lerin planlarıyla yapılıyor. Bizler ise küçük yatırımcı olarak belli bir yerden dahil oluyoruz.
Bahsettiğimiz gibi, birçok narrative var. Aldığınız ürün sayısı ne kadar az olursa bu narrativelerden o kadar az yararlanırsınız. Diyelim ki AI, RAW, Gaming konuları art arda yükselecek. Çantanızda bu üç alandan da coin tutarsanız, elbetteki nasibini alacaksınız. Fakat tek bir coine all in girerseniz, diğer ürünler yükselirken siz yerinizde sayacaksınız.
Yine bunun oluşturacağı “Her şey yükseliyor, benim aldığım yükselmiyor” psikolojisi ile etkilenecek, yanlış kararlar vereceksiniz.
Dış Etkenler ve Riskler
Sepet yapmak yerine çok dar bir portföy tutmak, platformların veya tokenların başına gelebilecek herhangi bir kötü olay sonrasında sizi kriptodaki malvarlığınızdan edebilir. Örneğin, 2022 yılında all in Luna’da olan bir kullanıcıyı düşünebilirsiniz.
Akıllı kontratlarda açıklar bulunabilir, vaat edilen sözler gerçekleşmeyebilir, teknolojik olarak kompleks sorunlar yaşanabilir. Sadece bunlar da değil, ekibin önemli üyeleri işten ayrılabilir, hasta olabilir, depresyona girebilir, ölebilir. Bunlar da en nihayetinde insanlar. Ve daha da acısı, vazgeçebilirler. Projeyi geliştirmeyi bırakan ve bunu açıkça açıklayan coinler olmuştu geçtiğimiz dönemlerde.
Sepet Yapmanın Mantığı
Birden fazla alanda farklı coinleri tutmak hem sizi dış etkenlere bağlı risklerden korur, hem de narrative konusunda şansınızı arttırır. Buna rağmen all in girecekler elbette olacaktır. Umarız diledikleri gibi bir süreç onları bekler.
Ek olarak, bu sepet sistemi, Amerikanın yeniden keşfedilmesi değil, yıllardır, hatta belki 50–100 yıldır dünyanın en büyük portföy yöneticilerinin gayet basit bir mantıkla risk analizini yaparak mantıklı olanı uygulama şeklidir. Modular Academy olarak, tekrardan üzerinden geçip biraz olsun tekrar düşünmenizi istiyoruz. Dünyadaki bütün büyük yatırımcıları ve portföylerini düşünürseniz en az 7–10 hatta büyüklüğüne göre 15–20 farklı ürün içeren fonlar ve portföylere sahipler. Eğer all in stratejisinde ısrarcıysanız, lütfen çevrenizde all in yapan ve milyoner olan birkaç örneği bizimle de paylaşın.
İlerleyen dönemde yeni dönem narrativelerinden ve sepet sistemine detaylıca değineceğiz.
Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Hoşçakalın.
Hazırlayan: Modular Team, CyranoDB
X Adresimiz: https://x.com/ModularAcademy