Monad 1 - Monad, Block Süresi, TPS Değerleri, Donanım Gereksinimleri
Modular Fam! Monad Public testnet’i yaklaşırken Monad’a dair aradığınız her şeyi öğrenebileceğiniz bu rehbere hoş geldiniz. Keyifli okumalar!
Monad Nedir?
Monad, EVM uyumlu yüksek performanslı bir Layer 1 blockchaindir. Monad’ın temel amacı, tıpkı diğer blockchainler gibi merkeziyetsiz, güvenli ve ölçeklenebilir bir blockchain ağıolmaktır. Farkı ise var olan ölçeklenme sorunlarına farklı birkaç metod ile yaklaşmaları.
Peki yüksek performans/çıktı ne anlama geliyor? Blockchainlerdeki block süresi ve saniye başına işlem miktarları blockchainin performansını belirler.
Block Süresi Nedir?
Block süresi, bir blockchainde bloğun oluştuktan sonra o sırada gönderilen işlemleri onaylayıp yeni bloğa geçilme süresidir. Bu süre:
Ethereum’da 12 saniye
Bitcoin’de 10 dakika
Aptos’da 5 saniye
Avalanche’da 2 saniye
Solana’da 0.4 saniye
Monad’da 1 saniyedir.
Block Süresinin Önemi
Block süresinin kısa olması ağın daha fazla işlemi daha kısa sürede yapabilmesi anlamına gelir. Bu sayede daha fazla kullanıcıya hitap edilebilir. Yine de buradaki ödünleşme, ağın güvenilirliğidir. Çünkü block süresi çok kısaysa ağda kötü niyetli değişiklikler yapmak isteyen kullanıcılar geç fark edebilebilir.
Bunu aceleyle bir iş yaptığınızda bunun baştan savma olması gibi düşünebilirsiniz.
Monad’ın ödünleşmesi tam olarak böyle değil, ilerleyen kısımlarda Monad’ın hem bu süreyi kısa tutup hem de güvenliğinden ödün vermemesinden bahsedeceğiz.
Saniye Başına İşlem (Transaction Per Second/TPS)
Blockchainlerde Transaction (İşlem) ağın onayladığı ve güncellendiği işlemlerdir. Transaction ve Transfer kavramları karıştırılmamalıdır.
Transfer işlemi, varlıkların bir yerden diğer yere gönderimini temsil eder. Farklı transactionlar içlerinde transfer barındırabilirler. Örneğin bir akıllı kontrat çalıştırdığınızda transfer işlemi gerçekleşebilir. (Stake, unstake işlemleri gibi) Bu nedenle tüm transferler bir transaction’dır. Fakat her transaction bir transfer taşımalı diyemeyiz.
TPS Karmaşası (Neler Transaction’dır?)
TPS blockchainlerin performansını göstermesi bir yana, bu ağlar için önemli bir marketing söylemi oluşturur. Örneğin Solana’daki yüksek TPS değerleri bu endüstride çoğunluğun bildiği bir durumdur. TPS ölçümünde net bir sistem olmadığı için neyin gerçek TPS olduğunu anlamamız gerekiyor.
TPS sayısı detaylı bakılmadığı zaman yanıltıcı olabilir. Blockchainlerde önemli olan sadece saniye başına tx sayısı değil, bu tx’lerin harcadığı gas miktarıdır.
Basitçe anlatmak gerekirse, üniversiteye hazırlanırken ilköğretim matematik sorularından 100.000 tane çözmeniz, sizi ultra zeki bir öğrenci yapmayacağı gibi, sadece transferler gibi basit transaction’ları TPS değeri olarak göstermek de o blockchain’i bu anlamda iyi bir blockchain yapmaz. Önemli olan şey, zor seviyedeki soruları (yani kompleks işlemleri) kısa sürede çözme becerisidir.
Monad TPS
Monad’ın TPS kapasitesi 10.000'dir. Fakat şunun farkında olmamız lazım, bu kapasite her blockta 10.000 tx şartı taşımıyor. Ağın yoğunluğuna bağlı olarak çok daha az tx taşıyan blocklar görülebilir.
Ek olarak, Monad Devnet sürecinde 10.000 TPS’i desteklediğine dair raporlar açıklasa da asıl amaç bu kapasiteye Mainnet sonrası ulaşmaktır.
Normalde bu tarz hızlı ve kısa block süreli blockchainlerde Node kurma gereksinimlerinin çok yüksek olması beklenir. (örn. Solana)
Fakat şu an Node kurmak için sahip olmanız beklenen gereksinimler aşağıdaki gibi:
Node Kurmak için Donanım Gereksinimleri:
CPU: 16 çekirdek CPU
Hafıza: 32 GB RAM
Depolama: 2TB NVMe SSD
İnternet hızı: 100mb/s
Yazıyı okuduğunuz için teşekkürler, sevgiyle kalın!
Hazırlayan: Modular Team, CyranoDB 🦍